luni, 5 octombrie 2009

Festivalul “Toamna Luduşeană” ce s-a desfăşurat la sfârşitul acestei săptămâni a avut oaspeţi de seamă, precum preşedintele României Traian Băsescu. Acesta a participat la
inaugurarea fabricii de spumă poliuretanică a companiei Vitafoam, o investiţie de 1,5 milioane de euro, după care a avut o întâlnire cu reprezentanţii administraţiei locale din Luduş, cu fermieri şi oameni de afaceri. În cadrul acestei întâlniri, şeful statului a declarat că politizarea şcolii este o "pelagră", de care sistemul românesc de educaţie, care se reformează, şi-a propus să scape. Preşedintele a spus că este esenţial ce rezultate se vor obţine din reformarea sistemului românesc de educaţie, arătând că, odată cu promulgarea legii în acest sens, decizia se mută la administraţia locală şi la comunitate.
Al doilea lucru important evidenţiat de preşedinte se referă la desemnarea directorului prin concurs organizat de Consiliul de Administraţie al şcolii, nu de inspectorat sau minister.
"Directorul şcolii nu se mai numeşte, ci se desemnează prin concurs, organizat de Consiliul de Administraţie al şcolii, care va fi format o treime din profesori, o treime din părinţi şi o treime din reprezentanţi ai Primăriei. Nu-l mai desemnează inspectoratul sau ministerul", a spus Băsescu.
Şeful statului a adăugat că al treilea element important se referă la faptul că profesorii vor avea contract cu şcoala. "Dascălii vor avea contract cu şcoala, pe un an, doi, cinci, cum stabileşte Consiliul de Administraţie. Asta înseamnă o titularizare pe şcoală, dincolo de titularizarea la nivel naţional. Obiectivele au fost să se evite politizarea în şcoli, ca şcolile să-şi selecteze profesorii în funcţie de performanţele pe care aceştia le pot da, să scăpăm de pelagra asta a şcolii, în care punem directori în funcţie de partidul care este la guvernare. Competent, mai puţin competent, nu contează", a afirmat Băsescu.
Şeful statului a subliniat că Guvernul îşi menţine integral obligaţiile financiare faţă de şcoală şi că banii care până acum se alocau şcolilor acum se vor aloca primăriilor. Totodată, Băsescu a dat asigurări că "sunt bani pentru salariile profesorilor".
"O dată cu acest transfer al şcolii către administraţia locală, din punctul de vedere al gestionării, nu înseamnă că statul se retrage din obligaţiile pe care le are, şi anume cele de finanaţare. S-a introdus însă criteriul finanţării pe elev, pe principiul că finanţarea urmează elevul. Dacă copilul se mută la o altă şcoală, riscul pentru şcoală este să rămână fără bani, pentru că finanţarea se face pe numărul de elevi şi pe principiul că finanţarea urmează elevul. Dacă elevul se mută la altă şcoală, pleacă şi banii după el. Astfel, înseamnă că şcoala va trebui să facă performanţă, educaţie de calitate, iar profesorii să dea calitate", a conchis Băsescu.
La Festival şeful statului a rămas în mulţime, ascultând un recital extraordinar al soliştilor de muzică populară Aurel Tămaş şi Veta Biriş, apoi s-a fotografiat cu oamenii, după care a intrat în sediul Primăriei Luduş.
Traian Băsescu a vizitat câteva standuri cu produse gastronomice, după care a rămas la o terasă din oraş unde a servit masa, vizita prezidenţială terminându-se în jurul orei 18,00.
Traian Băsescu a ajuns cu întârziere la Luduş deoarece aeronava prezidenţială nu a putut ateriza pe Aeroportul Internaţional din Târgu Mureş din cauza ceţii, fiind redirecţionată spre cel din Sibiu, de unde preşedintele s-a deplasat cu maşina în localitate.

Niciun comentariu: